Råd for å bli en bedre prosjektleder

Publisert den Skrevet i Diskusjon, Fremtid, Ledelse, Metodikk

Vi ser at det er flere råd vi kan gi de alle prosjektledere vi har jobbet med. Disse kan være veldig nyttige for å lede et prosjekt effektivt.

Men først og fremst, hvordan definerer vi et vellykket prosjekt? Vi skal holde det enkelt og si at et prosjekt er vellykket dersom vi treffer scope, cost og budsjett som ble definer i begynnelsen av prosjektet, samtidig at vår leveranse er av høyt kvalitet.

Vi må selvfølgelig alltid se på den subjektiv vurdering våre kunder har, og se om de føler at sine krav er fullført med det vi leverer.

Følgende råd er generelle og må tolkes som retningslinjer som skal hjelpe oss å nå et godt resultat.

 • Vær åpen. Det er alltid essensiell at vi er alltid ærlig med alle stakeholders i et prosjekt. Ting går sjelden bra med en gang, så er det viktig å kommunisere avvik, samtidig som vi presenterer mulige alternativer for å korrigere eller forebygge.
 • Scope må defineres på en klar måte. Det er mye skrevet om dette, og kan nesten omfattes som en selvfølge. Men dessverre de alle fleste prosjekter svikter på denne side. Scopen må være skikkelig definert og alle stakeholders må ha vært en del av prosessen.
 • Bruk eksisterende dokumentasjon. Jobber du i en stor organisasjon, er det ganske sannsynlig at det finnes en PMO. De sikkert har dokumenter, mål og andre nyttige verktøy de har skapt etter flere års erfaring med å jobbe med prosjekter. Bruk de, det er en grunn de finnes.
 • Vær vedvarende. Dette kan også omfattes som klisjé, men å stå på er nøkkelen til å få ting gjort.
 • Lær deg å si nei. Dette er noe mange personer sliter med. Vi enten liker ikke å fremstilles som negative, eller at vi undervurderer vår egne kapasitet. Men vi er nødt til å være realistiske og ærlige: er det noe umulig, eller av en eller annen grunn klarer vi ikke noe, må vi si det ifra.
 • Du er leder bare fordi du tar ansvar. Du er ikke sjefen til laget. Derfor må du som prosjektleder være alltid positiv og villig til å samarbeide med alle i ditt lag. Tenk på deg selv gjerne som en coach. Du er knottepunkt i prosjektet, la alle bruke deg og løs problemene som kan oppstå i prosjektets vei.
 • Skriv alltid et Lessons Learned dokument. Å feile er sikkert vanligere enn å lykkes, særlig i begynnelse. Derfor er det viktig å dokumentere det som er gått galt, prøve å forstå hvorfor gikk det som det gikk og finne alternativer.
 • Ikke vær redd for å ta feil. Dette er i sammenheng med den forrige. Ta en feil som en mulighet til å lære. Er du nøye med dette, kommer du ikke å feile to ganger på samme ting.
 • Bruk emosjonell intelligens. Igjen, du er ikke sjefen til laget. Du kan ikke bedre enn de andre kolleger i prosjektet. Som prosjektleder må du indentifisere det som er den spesiell kompetanse av hver enkel person i ditt prosjekt og gjøre sikkert de bruker de på den beste mulig måte.
 • Lær deg å ta litt avstand og å ta pauser. Klarer vi ikke å reflektere over ting, kommer vi ikke å bli bedre. Det er viktig å dedikere litt tid mellom fasene å reflektere på en kritisk måte om det vi har gjort.
 • Lær deg å lytte. På andre eller tredje gang i dette innlegg: vi kan ikke bedre enn de andre. Vi må lyte på dem i vårt lag. De har sikkert mange gode innspill og ser ting fra forskjellige vinkler enn vi gjør. Men like viktig, må vi også lyte til alle stakeholders i vårt prosjekt. Å høre om forventninger, interesser, ideer, osv. er den eneste måte vi kommer til å levere på høyt kvalitet.

Hva tenker du? Har du andre råd du synes er viktig å dele med andre prosjektledere? Del gjerne i kommentarer.