Scrum eller PMBOK?

Publisert den Skrevet i Agile, Diskusjon, Metodikk, PMBOK, PMI

I dag vil jeg skrive om et tema som, i det minste, er kontroversielt i vårt fagfelt. Det er mange personer som er interessert i prosjektledelse som spør oss hva forskjellen er mellom tradisjonell prosjektledelse, nemlig det vi finner i PMBOK, og den nyere metodikk vi kaller for Scrum.

Jeg skal prøve å skrive dette på en måte som er generell og forståelig for alle. Jeg kommer til å gå gjennom de generelle trekker som definerer dem, nevne noe av de pros and cons for hver og vurdere om vi kan faktisk snakke om to konkurrerende metodikker, eller om de faktisk komplementerer hverandre.

Vi ofte hører påstander som «PMBOK metodikk er veldig rigid og kompleks», «Agile (Scrum) er en veldig lett metodikk å bruke på hvilket som helst prosjekt», «Agile passer mye bedre for små prosjekter», osv. Så før vi går inni detaljer, vil jeg definere hva forstår vi for de forskjellige konsepter:

 

  • PMBOK: Akronym står for Project Management Body of Knowledge og er et standard for å lede prosjekter. Det er, oppsummert, en samling av best practices som snart blir den i sin 6. utgave. Den er oppdatert kontinuerlig av PMI (Project Management Institute).

 

  • Scrum: Er et ramme og prosjektmetodikk basert i en Agile filosofi, som opprinnelig var brukt for software utvikling prosjekter, men som kan også brukes i andre type prosjekter og industrier.

 

Nå at vi har definert begge konsepter, må jeg understreke at PMBOK er ikke en metodikk for å lede prosjekter. Den er ikke en metodikk, men et standard som samler best practices fra forskjellige industrier. Derfor PMI bestemmer ikke hvilke prosesser må vi bruke, på hvilke detaljer og hvilken metodikk må vi bruke for å lede våre prosjekter.

Scrum er både en metodikk og en referanseramme. Den er sannsynligvis den mest brukt Agile metodikk, men den er ikke den eneste. Vi kan finne flere, som Kanban, XP, FDD, osv.

Da, men dette forklaring, kan vi si at PMBOK og Scrum konkurrer ikke mot hverandre. Helt derimot, begge kan brukes sammen og komplementere hverandre. Det er helt mulig (og vi faktisk anbefaler det) å lede et prosjekt med å følge PMBOKs best practices og rammer, og samtidig bruke Agile metodikker og retningslinjer. Vi kan derfor si at en er ikke bedre enn den andre, fordi de kan i utgangspunktet ikke sammenlignes. De er to forskjellige ting som har stor verdi hver for seg.

Har du erfaring med å bruke begge to samtidig, vil vi gjenre lese din erfaring på kommentarfeltet nede.