Livssyklus: forskjellen mellom prosjekt og produkt

Publisert den Skrevet i Diskusjon, Ledelse, Metodikk, Performance, Planlegging, PMBOK, PMI

Vi ser at det er ofte mange som opplever at det er vanskelig å se forskjellen mellom et produkt og et prosjekt, og å skille mellom livssykler av begge to. Siden nyanser kan være små, for å definere begge konsepter skal vi forholde oss til PMBOK-en. Med den standarden i hånden, kan vi definere:

Prosjekt: Midlertidig innsatts for å skape et produkt eller en tjeneste, og som er unik.

Produkt: Det er en konkret ting som er produsert, kvantifiserbare, og som kan være noe for seg selv eller en del av noe annet.

Med disse to definisjoner, kan vi se nærmere på deres livssykluser.

Prosjektets livssyklus

Som vi har sagt, et prosjekt er en midlertidig innsats for å skape et unikt produkt eller tjeneste. Dets livssyklus er da alle de nødvendige faser vi trenger for å nå dette mål, som er 5 i følge av PMBOK-en: Initiation, Planification, Execution, Monitoring and Controlling og Closing.

 

 

Produktets livssyklus

Når det gjelder et produkt, dets livssyklus fokuserer på produktets i seg selv. De forskjellige faser er Introduction, Growth, Maturity og Decline.

Det vil si at selv om prosjektet er ferdig, selve produktet er fremdeles i livet. I dette tilfelle er vi gått over fra prosjektledelse til et helt annet felt, som heter Operations Management.

Forskjellen mellom begge livssykluser

Bortsett fra de generelle ideer vi har allerede sett, finnes det andre forskjeller som er bra å nevne:

  • Vanligvis, produktets livssyklus er lengre enn prosjektets livssyklus.
  • I løpet av et produkt livssyklus, kan den inneholde flere prosjekter. For eksempel, et prosjekt for å lansere produktet i markedet, et annet for å endre litt på produktet, osv.
  • Et prosjekt har en bestemt dato der vi sier det skal være ferdig. Et produkt har derimot ingen slutt dato, og det er markedet som bestemmer hvor lenge det skal leve.
  • I produktets livssyklus er alle faser sekvensielle, men ikke i et prosjekt. For eksempel, i et prosjekt Monitoring & Controlling er en fase som varer kontinuerlig i hele prosjektet.

Vi håper at innlegget har gjort litt enklere å se forskjellen mellom de to livssykluser. Er det noe som er uklart, er det bare å spørre i kommentarfeltet nede.