Scrum Master: hva er det egentlig?

Publisert den Skrevet i Agile, Diskusjon, Fremtid, Kommunikasjon, Lag, Ledelse, Metodikk

I dag vil vi skrive om Scrum Master rollen. Det er blitt en ganske populær rolle å ha i organisasjoner som driver med diverse Agile metodikker. Men vi ser at ikke alle har helt klart hva oppgavene til denne rolle burde være.

Først og fremst, en Scrum Master er en rolle som er knyttet til Scrum metodikken. Ikke alle Agile metodikker er Scrum, og ikke alle Agile metodikker trenger den.

Scrum er, oppsummert, en samling av praksis og roller og tolket som utgangspunktet for å definere utviklingsprosessen som skal utføres i løpet av et prosjekt.

Hva er stort sett oppgavene til en Scrum Master?

Også oppsummert, en Scrum Master er den person som har ansvar for at best practices og verdier inneholdt i Scrum skal brukes. Med andre ord, at vårt prosjekt utføres i henhold til Scrum. Samtidig er den person som gjør sikkert at de forskjellige medlemmer i et lag forstår dette, og at de utfører sine oppgaver på en måte som holder seg til Scrum ideer.

Vi liker å si at en Scrum Master likner på en coach / mentor. Han eller hun skal følge laget hele veien i et prosjekt og skal, som sagt, sikre at prosjektet er drevet i henhold til Scrum. Den person skal også gjøre alt som trengs for å gjøre lagets liv lettere og skal fjerne alle problemer og veisperringer som oppstår.

Blant annet, en Scrum Master må:

  • Gi råd og lære alle involverte i et lag å jobbe på en selv-organisert måte, med et felles lag ansvar
  • Styre og holde kontroll i de diverse møter
  • Løse problemer som dukker opp og som kan stoppe gjennomføring av oppgavene i de forskjellige sprints
  • Lede gruppedynamikker i et lag
  • Ta ansvar for utforming og kontinuerlig forbedring av Scrum metodikker i organisasjonen

Dette betyr at en Scrum Master må ha en god del soft skills. De viktigste er:

  • Kommunikasjons evner
  • Må kunne lede et lag
  • Være en motivator
  • Forhandlings evner

Det spiller ingen rolle hvor flink en person er i faget sin organisasjon er i (IT, engineering, osv.); hvis Scrum Masteren ikke har alle av de soft skills vi har nevnt, er svær usannsynlig at han eller hun kommer til å lykkes i et ekte Scrum miljø.